Română Magyar

Hírek

Veszélyben a kisebbségi sajtó!
2004.07.02.

A Romániai Magyar Lapkiadók Egyesülete nem tartja szerencsésnek a romániai magyarságot hátrányosan érintő budapesti döntéseket a Magyar Távirati Iroda hírszolgáltatásának megvonását illetően a nem magyarországi magyar sajtótól 2004. szeptember 30. után. A Magyarország határain kívül élő legnagyobb magyar nemzettest informáltsága, tájékozódási lehetőségei ellen irányulnak akarva-akaratlanul is a megszorítások. Elfogadhatatlannak tartjuk azt az elképzelést, hogy az MTI-nek a romániai magyar lapokhoz ingyenesen, illetve támogatással érkező híranyagát a jövőben megvonnák, illetve térítésessé alakítanák át. Ez azt jelentené, hogy az éppen talpraállóban lévő romániai magyar sajtó újabb érvágást szenved, nem tudván megfizetni az MTI-szolgáltatások díját, elesik a hírekhez való hozzáféréstől. Ezzel olvasók százezreinek tájékozódása lenne akadályoztatva. Megjegyezzük, hogy az egyesületünket alkotó lapok (Szabadság, Népújság, Hargita Népe, Szatmári Friss Újság, Bihari Napló, Nyugati Jelen, Háromszék) összpéldányszáma naponta 84 000, s e kiadványok 313 000 olvasóhoz jutnak el.

A lapkiadók egyesülete bármilyen természetű okra való hivatkozás mellett is elfogadhatatlan tartja e megszorító intézkedést, amikor is az elszakított magyar nemzetrészek sajtójának túlélése, korszerűsítési folyamatának sikerre vitele a tét. Az egyetlen elfogadható megoldás tehát a támogatás feltétlen és folyamatos biztosítása lehet az MTI híranyagához történő további zavartalan hozzáférés érdekében.

Semmi jó eredményre nem vezethet az egész határon túli magyar sajtó számára érthetetlenül barátságtalan gesztus éppen akkor, amikor nemrég még az MTI szolgáltatásának bővítését helyezték kilátásba a hírek mellett képanyag hozzáférhetővé tételével is, és amelytől immár harmadik alkalommal esnek el egyesületünk tagjai.

Értékeljük és köszönjük az eddigi és ez utáni támogatást a magyar országgyűlésnek és kormánynak, a Határon Túli Magyarok Hivatalának, az Illyés Közalapítványnak, az MTI-nek és minden érintett illetékesnek, de tisztelettel és határozottan kérjük mindannyiukat, hogy az ügy megnyugtató rendezéséhez szükséges lépéseket haladéktalanul tegyék meg, ugyanakkor hagyjanak fel a kisebbségi magyarság különböző és nagyon is szükséges támogatásai formáinak lefaragását eredményező intézkedéseikkel.

Rais W. István, a Romániai Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke

Balló Áron, a Romániai Magyar Lapkiadók Egyesületének alelnöke

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus