Română Magyar

Hírek

Állásfoglalás
2005.10.19.

A Romániai Magyar Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete örömmel értesült arról, hogy a Szülőföld Alap Tanácsának 2005. augusztus 31-i ülésén meghozott 6/2005. (08.31.) sz. Határozata szerint „Románia tekintetében a 2005. évi prioritásokat a Szülőföld Alapból elsősorban oktatási intézmények építésére és fejlesztésére, illetve média támogatására lehet pályázatot támogatni”.

A romániai magyar lapkiadók egyesülete üdvözli, és helyesli azt, hogy a nem Magyarországon élő magyarság médiájának a támogatása elsődleges fontosságúnak számít a szülőföldön való boldogulást célzó programban, és reményét fejezi ki, hogy a támogatás egyrészt már idén, 2005-ben hozzáférhető lesz, másrészt pedig Románia tekintetében nem lesz preferenciális.

Az egyesület üdvözli olyan új sajtóorgánumok jelentkezését, mint amilyen az Új Magyar Szó, amelyek gazdagabbá teszik a romániai magyar írott sajtókínálatot, valamint azokat a terveket is, amelyek a televíziózás és rádiózás terén egészítenék ki a létező kínálatot – 24 órás magyar nyelvű közszolgálati televízió és rádió, kereskedelmi Erdélyi Magyar Televízió – a romániai magyar közösség jogos elvárásainak megfelelően. Egyesületünk megérti azokat a nehézségeket is, amelyekkel a kulturális sajtó küszködik, és amelyek bizonyos támogatási igényre vezethetnek.

Ugyanakkor a romániai magyar lapkiadók egyesülete javasolja bárminemű médiatámogatás méltányos elosztását. Ehhez szolgáló koncepció kialakításához, a támogatási összegek egymáshoz mért arányának a megállapításához pedig olyan szempontokat ajánl figyelembe venni, mint amilyenek: hatékonyság terén mennyire fontos hírforrásai a romániai magyar közösségnek a helyi-regionális, országos stb. lapok a televízióhoz, rádióhoz és internetes médiához képest; mekkora példányszámmal jelennek meg, és mekkora olvasottsággal rendelkeznek a különböző írott sajtókiadványok megfelelő terjesztési övezetben; mennyire bizonyították eddig élet- és versenyképességüket a különböző médiatermékek nyereségesség, munkahelyteremtés stb. terén.

A Romániai Magyar Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, mint a romániai magyar írott sajtó túlnyomó többségét – és olvasóin keresztül a lehető legtöbb romániai magyar nemzetiségű állampolgár elérésének eszközét – képviselő szervezet, felajánlja szakmai tudását és segítségét mindenkinek a médiatámogatások koncepciója, stratégiája és elosztása terén.

Balló Áron, elnök

Hecser Zoltán, alelnök

Tagjaink

H-Press Kft. – Háromszék
http://www.3szek.ro

Hargita Népe Kft. – Hargita Népe
http://www.hhrf.org/hargitanepe

Impress Kft. – Népújság
http://www.e-nepujsag.ro

Inform Media Kft. – Bihari Napló
http://digital.biharinaplo.ro

Inform Media Kft. – Szatmári Friss Újság
http://digital.frissujsag.ro

Occident Media Kft. – Nyugati Jelen
http://www.nyugatijelen.com

Szabadság Kft. – Szabadság
http://www.szabadsag.ro

Elérhetőségeink

Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete

Levélcím: 400009 Cluj Napoca, str. Napoca, nr. 16., jud. Cluj, România (Editura Szabadság)

Tel.: +40-264/596408, +40-264/596621

Fax: +40-264/596408, +40-264/597206

Web: http://www.lapkiadok.ro

E-mail: lapkiadok@gmail.com

Weblap.ro - Professzionális weblapkészítés HHRF - Magyar Emberi Jogok Alapítvány Romániai Magyar Linktár - erdélyi, romániai honlapok Transindex - Erdélyi netkatalógus